Word jij geraakt door een ander?

Geraakt worden of getriggerd? Dit vind ik zo iets interessants. Iemand triggert jou, of heeft jou geraakt door een opmerking, zijn gedrag of denkwijze. Jij raakt daarvan geïrriteerd of misschien wel emotioneel. Maar waarom triggert die gene jou wel en iemand anders niet? Waar heeft dat dan mee te maken? En triggert iemand anders jou… of ben je dat zelf?

Terug naar de basis

 We gaan hiervoor terug naar de basis. Onze ervaringen in het leven worden bepaald door wat er bij jou van binnen leeft. Wat ik daarmee bedoel? Wij geven allemaal verschillende dingen in het leven meer aandacht omdat dat de dingen zijn die wij belangrijk vinden. Dat komt omdat dat op dat moment bij ons leeft of kan komen door bepaalde situaties die je hebt meegemaakt als kind. Bij iedereen is dat dus anders. Denk bijvoorbeeld aan toen je net zwanger was, zag je toen niet ineens overal zwangere buiken? Of stel dat je bijvoorbeeld een nieuwe zwarte Opel Corsa op het oog hebt… die auto zie je ineens overal. Iedereen heeft dus eigenlijk een eigen beeld van “het leven”, iedereen heeft zijn eigen waarheid oftewel eigen realiteit.

Door iemand geraakt en getriggerd?

Bedenk dan eens dat je word geraakt door iemand. Je word boos, verdrietig, geïrriteerd of voelt je misschien wel aangevallen. Vaak is het, negen van de tien keer, een onschuldige of oppervlakkige opmerking. Je geeft dan aandacht aan die opmerking omdat jij die belangrijk vind of jij daar herkenning in ziet.
 
Vaak zijn het oude pijn van vroeger. Dat is confronterend voor jou. Daardoor ben je snel geraakt, ben je onredelijk, voel je je misschien wel bedreigd of voel je je daardoor gewoon k*t. Doordat je op standje overleven staat, kan je niet meer luisteren naar de boodschap of het verhaal van die ander. Je voelt je onveilig en bent “bewijzen” aan het zoeken en aan het verzamelen om aan de ander te geven. Bewijzen dat het niet waar is, om je te verdedigen of om je gelijk te halen. Je projecteert onbewust je gevoel op de ander, daardoor hoef je zelf geen verantwoordelijkheid te nemen en dus ook niet te veranderen. Lekker veilig wel… niet heel effectief. Herkenbaar voor je?

Uitnodiging

Zie de trigger van de ander als een uitnodiging of als een boodschap voor jezelf. Wat staat jou in de weg?

De ander triggert jou niet… dat ben je zelf. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen gevoelens. Rot om te lezen, maar wel de kei-harde waarheid!

Hierbij een aantal tips:

Praat altijd in de ‘IK’ vorm. 

Laat je gevoel er zijn en vecht er niet tegen. 

Schrijf, kom uit je hoofd en durf jouw gevoel aan te kijken. 

 

Jij hebt niemand nodig om van jezelf te houden. Jij bent daar en tegen ook de enigste die hieraan kan werken.

Stop met jezelf zo voelen en ga ermee aan de slag. 

Ik struggle hier soms ook nog mee. Het blijft lastig om te bedenken wanneer triggert iemand mij? Wanneer moet ik ermee aan de slag en wanneer moet ik het laten rusten? Dus nee, na deze blog te hebben gelezen kan je niet ineens al je oude pijnen en triggers oplossen. Het blijft iets waar je aan zult moeten blijven werken. Maar ik zie het als iets moois! Ik leer mezelf hierdoor beter kennen en blijf groeien in mijn eigen ontwikkeling.
 

Liefs, Anouska

PS: Wil jij meer tips?  Vraag dan mijn gratis e-book vol met praktische tips, handvatten en inspiratie.