ASMR
Jouw ultieme relax moment?
ASMR
ASMR, Defak is dat?
ASMR staat voor: Autonomous Sensory Meridian Response.
Dit zijn video’s of podcasts van mensen die geluiden en bewegingen maken die je “tingles” oftewel tintelingen geven. Die tingles krijg je door o.a mond geluiden, smak geluiden, tapping (nagels tikken op voorwerpen), watergeluiden, kraak geluiden, fluisteren, handgeluiden, handgebaren, oor massages op een pop, hoofdmassages op een pop en ga zo maar door. Tingles houdt in dat het voelt alsof iemand over je rug of arm kriebelt, in je haar loopt te friemelen of word gemasseerd. Je ontspant, het verlaagd stress, helpt je beter slapen en zou zelfs helpen tegen het verhelpen van pijn. Voor iedereen zijn die tintelingen anders. Ook niet iedereen is hier gevoelig voor. De een ervaart het meer als de ander en sommige ervaren de tintelingen helemaal niet. You hate it or you love it.
ASMR staat voor: Autonomous Sensory Meridian Response.
Youtube en ASMR
Vanaf ongeveer 2010 kwam er een opmars en sindsdien zijn de filmpjes alleen maar gaan groeien. Op you-tube worden de ASMR-filmpjes miljoenen keren bekeken. Ondanks dat er heel veel mensen naar kijken en tintelingen krijgen, weet de wetenschap nog niet goed hoe het precies werkt. Wat ze wel weten is dat uit onderzoek is gebleken dat bepaalde netwerken in de hersenen bij mensen die tintelingen krijgen van ASMR anders zijn dan mensen die daar geen tintelingen van krijgen. Ook hebben ze bewezen dat je hartslag aanzienlijk naar beneden gaat tijdens een ASMR ervaring. Wat precies leidt tot die daling, is nog niet bekend. Het is zelfs zo, dat de hartslag meer naar beneden gaat dan bij een mindfullnes oefening!
Vaak word ASMR vergeleken met erotiek of seks terwijl dat nergens op slaat. Sommige mensen geven namelijk de tintelingen de naam ‘hersenorgasme’, maar die benaming is niet juist. ASMR wordt namelijk niet opgebouwd om een soort climax te bereiken. Volgens wetenschapper dr. Vincent Meelberg wordt de naam ‘hersenorgasme’ daarom beter niet gebruikt.
Hier deel ik mijn favorieten:
Kende jij dit al en werkt het voor jou?