Angst wat andere

van je vinden

"Ik zoek bevestiging bij andere, voel me onzeker en kwetsbaar."

Herkenbaar? Je laat je eigen gevoel van waarde en geluk afhangen van anderen; van je successen of misschien wel bepaalde relaties. Angst is dan vaak het onderliggende ‘probleem’.

Angst is een emotie die ons op instinctief niveau waarschuwt voor gevaar en ons helpt om niet ten prooi te vallen aan onze vijand. Angst zorgt er ervoor dat er adrenaline wordt aangemaakt om te vechten, vluchten of te doen alsof je dood bent om zo je leven te redden. Dit gaat vooral om ons fysieke lichaam. Vrij nuttig dus wil je overleven in de oertijd.

Nu leven we tegenwoordig in een maatschappij die behoorlijk veilig is. Situaties waarbij we écht fysiek gevaar lopen zijn er bijna niet meer. Toch beperkt angst nu nog veel mensen in het leven. Ons oerinstinct tast continue zijn omgeving af of er mogelijk gevaar is. We bepalen met onze gedachten of de situatie veilig genoeg is… of juist niet.

“Angst klopt aan wanneer jij in de dualiteit stapt en gelooft dat er een gevaar is in de buitenwereld waar jij niet tegen opgewassen bent, dat jou kan schaden.”
Je indentiteit

Naast dat angst een waarschuwing is voor gevaar op je fysieke lichaam kan angst ook voorkomen wanneer je denkt dat je identiteit wordt aangevallen. Denk aan het spreken voor een groep, dan kun je bang zijn dat je wordt uitgelachen of dat je je woorden vergeet. Op zo’n moment ben je bang om je gezicht te verliezen. Angst kun je ook voelen als je iets dreigt lijkt te verliezen waar je je identiteit aan hebt gekoppeld, zoals het verliezen van je baan, je huis of je partner.

Angst

Angst heeft twee factoren: het gevaar en het vertrouwen hierin in jezelf. Hoe onveiliger we ons voelen hoe meer we ons vast willen grijpen aan buiten ons dat wel veilig is, bijvoorbeeld een partner, een baan, regels, patronen etc. We willen zo veel mogelijk voorspelbaarheid.

Emoties zijn als het ware werkwoorden, ze zijn altijd in beweging. Ze komen en gaan. Emoties gaan altijd over het nu. Wist jij dat een emotie maar in werkelijkheid 5 minuten duurt als je er rustig voor gaat zitten en deze sensatie in je lichaam volledig aanvaardt? Het zijn de gedachten die het gevoel heel lang kunnen voeden, zodat het uren, dagen, weken en zelfs maanden kan duren om in dezelfde emotie te blijven hangen. De emoties blijven terugkomen zolang jij de gedachten erachter blijft geloven. Dit worden dan ook wel belemmerende overtuigingen genoemd.

Nu kan je je afvragen: Hoe reëel zijn mijn angsten? Neem de leiding over je eigen binnenwereld (gedachten) en uiteindelijk over je eigen leven. Geef jij je gedachten lading door ze serieus te nemen?

Je binnenwereld creëert uiteindelijk jouw buitenwereld.

 

 

Liefs Anouska