5 dingen waardoor je je schuldig voelt als moeder .

Een schuldgevoel voelt ineens heel anders aan zodra je kinderen hebt. Vroeger kon je je nog wel eens schuldig voelen omdat je last minute een vriendin moest afzeggen of niet naar die verjaardag kon. Peanuts weet je nu je kinderen hebt. Nu je moeder bent krijgt een schuldgevoel ineens een heel andere dimensie en kan aanvoelen als een zware deken om je heen.

Het dierlijke instinct komt naar boven drijven zodra het om onze kinderen gaat. Ik denk dat bijna iedere moeder zich in deze 5 dingen wel kan herkennen:

Het moederschap

Het dierlijke instinct komt naar boven drijven zodra het om onze kinderen gaat.

^

een

Stipt op nummer 1: tijd voor jezelf nemen. Hoe vaak ik van moeders hoor dat als ze eenmaal de stap hebben genomen en tijd voor hunzelf hebben ingepland, ze niet kunnen genieten omdat het schuldgevoel de overhand neemt. Gedachten als: ‘ik heb hier zelf voor gekozen’ of ‘een moeder hoort bij haar kinderen te zijn’ en ‘ik zadel nu mijn partner/moeder/oppas op met de kids’, hoor ik onwijs vaak. Weet dat eigen tijd onwijs belangrijk is om in ‘balans’ te blijven. Zodra jij kan opladen, kan je de dagelijkse bezigheden weer aan.

^

twee

Schermtijd. Nee, niet die van je kinderen… maar die van jezelf! Even snel mijn WhatsApp lezen en voor je het weet ben je weer 20 minuten verder. Herkenbaar? In de tussentijd heb je al 8x “MAMA” gehoord en jij maar geïrriteerd terug roepen: JA! Mama komt er zo aan. Aan het einde van de dag voel je je zo vreselijk schuldig en neem je jezelf voor om veel minder op je telefoon te gaan zitten en meer tijd met de kinderen door te brengen. 
Mijn tip: Zet je notificaties uit van onbelangrijke dingen (denk aan Facebook, Instagram, Telegraaf etc), leg hem uit het zicht en plan een telefoon half uurtje in.

^

drie

Niet altijd kunnen genieten van je kids, oftewel van het moederschap. Soms kan het gewoon zwaar zijn, zeker die eerste 3 a 4 jaar die ze niet voor niks tropenjaren noemen. Blijf erover praten! Ga het gesprek aan met je partner of met iemand die je vertrouwd. Weet je? We zijn allemaal mensen, je mag je soms zo voelen. Mocht dit gevoel aanblijven houden, zoek dan hulp.

^

vier

Je geduld verliezen, ook zo’n mooie! Na een lange dag thuis, de zoveelste ‘MAMA’ en de 4e driftbui op de dag, is het best mogelijk dat je zo nu en dan je geduld verliest. Net iets te hard iets terug “roepen” of dat keukenkastje dichtslaan, we hebben het allemaal wel eens gedaan. Je kan niet altijd de rust zelve zijn. Ga, nadat je jezelf even hebt laten gaan, naar je kind toe en leg uit dat je niet zo had moeten reageren. Hier leert je kind ook van.

^

vijf

Je kindje valt of jij laat hem per ongeluk vallen. Ik heb het met beide kinderen meegemaakt. Melle lag, toen hij een paar maanden oud was, op de commode en ik dacht even snel een luier in de la te kunnen pakken… Dat had ik mis! Twee keer knipperen met mijn ogen en hij lag op de grond. Wat heb ik gehuild!! Uiteindelijk was hij meer aan het huilen omdat ik zo van streek was. Lize had ik op het bed neergelegd en ik moest snel (daar heb je hem weer..) iets pakken. Daar lag ze op de grond… Schuldiger kan je je bijna niet voelen als moeder. Het lijkt ook altijd wel alsof je na zo’n val op de een of andere manier ineens naar het consultatiebureau moet. Je gaat toch denken: Als ze maar niks zien! Slaat natuurlijk nergens op. Iedereen overkomt het een keer.  

Voel jij je ook wel eens schuldig? 

Iedere moeder zult zichzelf in minstens een van de punten herkennen. Voel je niet schuldig. Blijf erover praten en mocht je hier niet uit komen. 
Liefs,

Anouska

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *